12 November 2008

Bugge får førstesideoppslag i VG kulturdelen

Studentene fra Kunsthøgskoleni Bergen som designet «Bugge»:
Katrine Vestøl (30) går annetåret på masterstudiet ved avdeling for design. I masteroppgaven hennes arbeider hun med møbeldesign for barn med utgangspunkt i den kreative og frie barneleken.
Ingse Galtung Døsvig (25) år gammel og går annetåret på masterstudiet ved avdeling for design. I masteroppgaven hennes arbeider hun med identitetsdesign i forhold til den interiørmessige utformingen av kontorlokaler.
Caroline Harstad har en treårig bachelorgrad i Møbel- og Romdesign fra KHiB. Hun arbeider nå som frilansdesigner og interiørarkitekt og driver i tillegg en designbutikk i Sykkylven kommune.

LONDON (VG) Spennende tapeter med blekkspruter som lyser, svære kosebamser til å lekeslåss med og et norsk møbelsom barna aldri ser ut til å få nok av. Designshowet Kids. Modern på ærverdige Dulwich College i London fikk stilopptatte barnefamilier til å strømme til for å se på de nye, hottestetrendene innen barnemøbler.Hvorfor er det egentlig barede voksne som skal ha det fint rundt seg? Og bryr kanskje barna seg også om hvordadet ser ut rundt dem? Økt salg I Norge har salget av fancy barnemøbler steget markant de siste tre årenBarnemøbeldesign er en ørliten del av den kokende designbransjen, men likevel såpass stort at det får sin egen messe i den britiske hovedstaden. På Kids. Modern var det både funksjonelle og kule barnemøbler, voksenmøbler i miniformat og klær for den motebevisste smårollingen. En norsk trio sto for et av årets mest populære innslag, med møbelet «Bugge».
– Dette er et multifunksjonelt møbel for lek. Her er det bare opp tilbarnas fantasi, sier Caroline Harstad og Katrine Vestøl. Sammen med Ingse Galtung Døsvig startet de tre designstudentene fra Kunsthøgskolen i Bergen på prosjektet for to år siden. De ville lage et barnemøbel med elementer på grunnlag av tanker om bevegelse, stabilitet og det å skape «rom i rommet».  

Mange muligheter
– Hvert enkelt element har sin utforming og sin funksjon, men kombinerer man dem åpner det seg et hav av nye muligheter. Barna kan danne landskap, hinderløyper, hytter, tunneler, stoler, bord, gyngehest, bukker og mye mer, sier jentene. Trioen testet det ut i en barnehage
hjemme i Norge før de reiste til London. – Barna blir veldig fascinert når de oppdager det. Det utfordrer barns lekelyst og kreativitet, og det oppfordrer til samarbeid. I tillegg kan de utvikle kroppsbeherskelse og koordinasjon her, sier Harstad og Vestøl. Ikke vær redd for at de syv elementene skal okkupere hele barnerommet heller. «Bugge» stables enkelt i høyden inntil en vegg og tar knapt noen plass. Der blir det et dekorativt element i barnerommet. – Møbelet er perfekt både hjemmehos folk og i offentlige barneskoler og barnehager, sier Katrine. Design bevisste Russell hadde tatt med seg ungene Billy (2) og Florence (4) til Kids. Modern. De fikk simpelthen ikke nok av Bugge.


Populært hos barna
– Barna gikk rett bort og skjønte konseptet med en gang. Det er bsolutt noe jeg kunne tenke
meg å kjøpe til barna, sier Russell.Finske Lotta Takala hadde med seg sønnen Samuel på 20 måneder. Han ble frelst. – Jeg er ganske imponert. Samuel ser ut til å ha det veldig morsomt. Og hanskjønte hva han kunne gjøre med en gang, sier Takala. Bergen-studentene håper å finne en produsent som er villig til å lage møbelet og siden en distributør, slik at de får det ut på markedet. De er opptatt av at det ikke skal bli for dyrt for vanlige barnefamilier. – Vi håper at det skal kunne lages billig slik at det ikke koster mer enn noen tusenlapper, understreker Caroline. – Er det ikke gått litt langt når det lages designmøbler for barn? – Vi liker egentlig ikke begrepet designmøbler. Det ordet har mistet sin betydning. Det er nok av små Arne Jacobsen-kopier der ute. Vi ønsker heller å bruke ordet formgivning. Vår målgruppe er barn og lek, sier designstudentene. I trend- og innovasjonsbyrået Bengal i Norge ser de at designmøbler for barn har en gryende popularitet, opplyser rådgiver Lars Grønseth.
– Dette er en økende trend. Generelt har folk økt kjøpekraft, og det gir seg også utslag ned til barna. Dessuten er estetikk den nye moralen, folk har rett og slett mer fokus på det estetiske. I tillegg blir varene billigere og billigere, samtidig som det ikke lenger er snakk om for majoriteten av barnefamilier om at de harråd til å fylle barnerommet med møbler, sier Grønseth.– De velger å kjøpe kvalitet fremfor kvantitet. Folk er lei kvantitet og vil heller kjøpe en designstol som de ikke må bytte ut etter ett år, siertrendeksperten.




 
Foto: scanpix vg

No comments:

Post a Comment